Rotterdamin innovaatio yhdistää virkistysalueet ja hulevesien keruun

Hollannin Rotterdam rakentaa vesiaukioita lisätäkseen veden varastointitilaa  tiheään rakennetussa kaupungissa. Vesiaukiot toimivat suurimman osan vuodesta virkistyskäytössä esimerkiksi urheilukenttinä ja sateiden aikana aukioiden syvemmät osat täyttyvät  vedellä muodostaen viehättäviä vesielementtejä.

Rotterdam on laskenut joutuvansa käsittelemään tulevaisuudessa huomattavasti kasvavia vesimääriä ilmastonmuutoksen vaikutusten seurauksena. Laskelmien mukaan vettä kertyy 600 miljoonaa litraa vuonna 2015. Määrä vastaa 100 jalkapallokenttää täytettynä 80cm korkeuteen vedellä. Veden sijoittaminen yhteen paikkaan ei ole siis ratkaisu. Vesi aiotaankin jakaa pienempiin volyymeihin ja sijoittaa ympäri kaupunkia.

Mikäli tilaa olisi paljon käytettävissä, voisivat avoimet kanavat ja vesiväylät toimia hyvin ratkaisuna. Kun tilaa on vähän, tarvitaan muita keinoja. Esimerkiksi viherkatot ja maanalainen varastointi ovat mahdollisia vaihtoehtoja veden pidättämiseen tiiviisti rakennetuilla alueilla. Vesiaukio on yksi ratkaisu saada tilaa kaupunkialueelle kertyvälle ylimääräiselle vedelle, joka ylikuormittaisi muuten viemäristöjen painetta ja aiheuttaisi teiden ja kellarien tulvimista. Konsepti on Rotterdamin innovaatio, jonka tarkoituksena on parantaa viemäristön kapasiteettia sateiden aikaan ja tehdä samalla kaupungista viehättävämpi. Toimenpiteillä on tarkoitus edistää Rotterdamin ilmastoaloitteen pyrkimyksiä.

Miten vesiaukio toimii?

Kuivina aikoina aukiolle ei kerry vettä ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi leikkialueena ja urheilukenttänä. Kevyet tai keskiraskaat sateet eivät vielä aiheuta aukion syvempien osien täyttymistä. Vesiaukion oletetaankin olevan kuiva noin 90 prosenttia vuodesta. Sadevesi pumpataan pois ja yhdistetään viemärijärjestelmään, jolloin vesi samalla huuhtoo mukanaan aukiolle kertynyttä pölyä. Kun sademäärä kasvaa eikä pienten pumppujen teho enää riitä vesimäärän prosessointiin, ohjautuu vesi puhdistusfiltterin kautta takaisin aukiolle täyttäen sitä. Kun sade on ohi, voidaan alue tyhjentää alueen syvimmällä kohdalla sijaitsevan putken kautta.

Havainnollistava kuva: vesiaukio normaalitilassa

Esimerkki vesiaukiosta normaalitilassa.

Havainnollistava kuva: vesiaukio noin 30 kertaa vuodessa.

Esimerkki vesiaukiosta sateen jälkeen.

Havainnollistava kuva: vesiaukio noin kerran vuodessa

Esimerkki vesiaukiosta myrskyn jälkeen.

Kuvat havainnollistavat vesiaukion toimintaperiaatetta. Suurimman osan vuodesta aukio on kuiva ja täyttyy vain rankimpien sateiden aikana kokonaan vedellä. Katso tekniset kuvaukset vesiaukion toimintaperiaatteesta Urbanisten.nl -sivustolta. (Kuvat: De Urbanisten, 2013)

Rotterdamin uusi vesiaukio Benthemplein valmistuu kesällä 2013

Pilottiprojektina toteutettava Benthempleinin vesiaukio valmistuu Rotterdamin Benthemsquarelle 2013. Aukio rakennetaan usealle eri tasolle ja sateiden aikana vesi juoksee suuria kouruja pitkin aukion läpi täyttää aukiolle rakennettuja altaita. Ensimmäisenä täyttyvät kaksi ylempää allasta  ja rankimpien sateiden aikana vesi ohjautuu myös syvimmälle rakennetulle pelikentälle.

Katso animaatio Rotterdamin vesiaukion suunnitelmasta Youtube.com -sivustolta.

Benthemplein (De Urbanisten 2013.)

Benthemplein normaalitilassa.

Benthemplein sateen jälkeen.


Benthemplein myrskyn jälkeen (De Urbanisten 2013.)

Benthemplein myrskyn jälkeen.

Katso tekniset kuvaukset Benthempleinin vesiaukion suunnitelmista Urbanisten.nl -sivustolta. (Kuvat: De Urbanisten, 2013)

 

LÄHTEET

Rotterdam Climate Initiative. Water plazas: playgrounds doubling as water storage. Viitattu 11.2.2013.
https://www.rotterdamclimateinitiative.nl/en/100procent-climate-proof/projecten/water-squares-playgrounds-doubling-as-water-storage?portfolio_id=59

Rotterdam Climate Initiative. Design of Benthemplein water plaza revealed. Viitattu 11.2.2013. https://www.rotterdamclimateinitiative.nl/en/news/design-of-benthemplein-water-square-revealed?news_id=856

De Urbanisten. Water Squares. Viitattu 11.2.2013. https://www.urbanisten.nl/wp/?portfolio=waterpleinen

De Urbanisten. Watersquare Benthemplein. Viitattu 11.2.2013. https://www.urbanisten.nl/wp/?portfolio=waterplein-benthemplein

Smart Urbanism. Water squares. Viitattu 11.2.2013. https://www.smarturb.org/index.php?#article:115

 

12.2.2013

Print Friendly, PDF & Email