Malmön kaupunki on sini-viherrakentamisen edelläkävijä

Malmön kaupungissa on otettu monipuolisesti käyttöön sopeutumisen eri menetelmiä. Kaupungin rakennuksissa ja maankäytössä on käytetty hulevesien hallinnassa viherkattoja sekä runsaasti sini-viherrakenteita.

Tunnettu ympäristötavoitteisiin sitoutuja

Malmö on Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki 300 000 asukkaallaan. Kaupunki sijaitsee Lounais-Ruotsissa ja Juutinrauman silta yhdistää sen Kööpenhaminaan. Malmö on tunnettu sitoutumisestaan sosiaalisiin ja ympäristötavoitteisiin; vuonna 2009 kaupunginvaltuusto hyväksyi Malmön ympäristöohjelman vuosille 2009-2020. Jotta ympäristöohjelman tavoitteisiin päästäisiin, luotiin sen rinnalle toimenpideohjelma vuosille 2011-2014.

malmo_kuva

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on noussut Malmössä vahvasti esiin ja kaupunki on aktiivisesti alkanut sopeutua lisääntyviin sademääriin, merenpinnan nousuun ja tulviin. Sopeutumisen tarve on tiedostettu laaja-alaisesti ja moni kaupungin hallintoelimistä on sitoutunut toteuttamaan kaupungin sopeutumisstrategiaa.

Kaupungin eri organisaatiot ja kaupunkilaiset ovat sitoutuneet vahvasti ympäristötavoitteisiin: esimerkiksi kouluruoka tulee olemaan luomua ja ilmastoystävällistä. Malmön asukkaat ovat ottaneet innokkaasti käyttöönsä yhteisomistuksen autojen suhteen, ja harva perhe enää ostaa omaa autoa.

Sini-viherrakenteiden monipuolinen osaaja

Kaupunki on tunnettu sini-viherrakenteiden käytöstä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Esimerkiksi viherkattojen määrä on kaupungissa poikkeuksellisen suuri ja hulevesien huomioimisesta viheralueiden suunnittelussa löytyy kaupungissa lukuisia esimerkkejä.

Malmö on toteuttanut monipuolisesti erilaisia sopeutumisen toimenpiteitä ja varsinkin kaupunkisuunnittelussa on otettu huomioon sopeutumiseen liittyvien ratkaisujen hyödyntäminen rakentamisessa. Malmössa sijaitseva Green Roof Institute kouluttaa, konsultoi ja tarjoaa vierailuja viherkattoihin liittyen. Instituutti ja kaupunki toimivat aktiivisina kehittäjinä viherkattojen suunnittelussa: Augustenborgin kaupunginosassa on jopa 10 000 neliötä viherkattoja.

Samaisessa Augustenborgin lähiössä kärsittiin usein hulevesitulvista, ja ratkaisuja tulvien ehkäisemiseksi ryhdyttiin etsimään hulevesijärjestelmistä. Avoimien hulevesijärjestelmien ja lampien myötä tulvat saatiin loppumaan sekä samalla asuinympäristön viihtyisyyttä saatiin parannettua huomattavasti.

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

Malmön sopeutumistyöstä:
https://www.malmo.se/English/Sustainable-City-Development/Climate-change–Energy/Climate-adaptation.html

Malmön sopeutumisstrategia:
https://www.grabs-eu.org/downloads/Climate_Adaptation_Strategy_Malm__webb.pdf

 

15.10.2014

Print Friendly, PDF & Email